La Sărătura
O adevărată minune a naturii se află la câţiva kilometri de satul Blăjenii de Jos, comuna Şintereag, însă prea puţini ştiu de existenţa ei. Localitatea, care ar merita să fie o adevărată destinaţie turistică, e de fapt un sat din care tinerii au fugit şi şcolile s-au închis. Bătrânii merg din când în când în rezervaţia naturală, dar numai ca să se aprovizioneze cu apă sărată în care îşi pun carnea la conservat sau murăturile.
Rezervația naturală de tip botanic suprapusă sitului Natura 2000 – „La Sărătură”- se află la aproximativ 2,5 km de centrul localităţii Blăjenii de Jos, într-o zonă sărăturoasă unde se găsește o fântână cu apă sărată construită în secolul al XIX-lea de către sașii din acest sat, cu ajutorul celor din satul vecin, Tărpiu.
Specialiştii spun despre ea că este cea mai mare rezervaţie de acest tip din ţară, declarată Sit Natura 2000 întrucât adăposteşte o serie de plante halofile, numite şi plante de sărătură, adaptate condiţiilor mediului halofil uscat, mlăştinos sau mixt. Este vorba de „Limba peştelui” cu denumirea ştiinţifică „Armeria Maritima Wild”, de „Coada şoricelului”, „Coama de aur”, „Ghirinul”, „Iarba sărată”, „Loboda”, „Iarba broaştei”sau „Albăstrica”.